dimarts, 5 de març del 2013

PARAULES MALALTES

Gianni Rodari ja fa temps que  va parlar de la possibilitat d'utilitzar les errades ortogràfiques dels xiquets per crear noves històries o definicions.

De fet, podeu llegir aquest llibre  on Rodari reclama el dret a equivocar-se i a riure amb les errades. Desdramatitzar les errades i passar una estona divertida amb elles, què us pareix?

(Si cliqueu en la imatge accedireu a la fitxa del llibre del S.O.L.)

Fa un dies es va donar en la classe de castellà de quart vam aprofitar algunes errades que van aparèixer de forma espontània mentre corregiem uns exercicis, i també de forma espontània vam començar a improvisar el seu significat. Les paraules eren aquestes:

LIBERDAD. Consiste en que somos más libres si somos sinceros, si decimos la verdad.

TRABAGO.Adjetivo. Se dice del alumno que hace como si trabajara pero en realidad hace el vago. ¿Te suena de algo?
Ejemplo: María es una trabaga. Se enconde detrás del libro y no hace nada en clase. 

Després d'aquestes primeres paraules han vingut altres. En classe anuncie quan he captat una nova paraula i els cree una expectativa perquè estan esperant fins el final de la classe o del dia per conèixer la nova paraula, a qui li he captat l'errada i definició inventada. 






HIGO. Hace un tiempo se produjo un caso extraño en el que una madre dió a luz un higo.
Se desconoce si la madre tenía antepasados relacionados con la higuera. Después de diversos análisis y experimentos para descubrir la causa de éste fenómeno tan extraño, se descubrió que la madre en cuestión tenía 

una alergia severa a la letra J.









PÁGARO. Ave tropical que se caracteriza por no querer pagar nada, ni siquiera en los juegos. Puedes reconocer rápidamente a éste PÁJARO raro porque siempre vuela sólo ya que sus compañeros no quieren Jugar con él por no respetar las normas del Juego.
La médico Jirafa le ha recetado ponerse sólo en las ramas que tenga forma de J durante tres meses.

Después de este tiempo nuestra ave se ha convertido en un auténtico PÁJARO ( que paga todo lo que debe)


Gustificant




És just justificar

la injusticia juganera
que la jove Júlia (*)
ha comés.

La seva jovial gosadia
li provoca gust 
en escriure Gustificar
per compte de Justificar.


Un jutge gras
i un jurat jocund
enviaren la Júlia de viatge
al Japó, a Júpiter,
a Jaén, a Jerez,
a Jamaica, a Jordania,
i no va escriure mai més gustificant
per compte de justificant.

(*) He posat un nom fals en aquest text per no desvelar qui ha comés aquesta errada, que ella s’haurà quedat a gust, però a mi m’espanta greument, tot i que ens ha servit per passar una estona graciosa.


He de confesar que l'activitat em té il·lusionat i enganxat per l'acceptació que està tinguent entre l'alumnat. Hi ha una alumna que s'està fent el seu propi llibret de paraules malaltes. Ells em pregunten cada dia si ja tinc una nova paraula i jo us assegure que sempre que tinc algun text per a corregir ho faig també amb la intenció de trobar alguna paraula que es puga convertir en una paraula malalta a la que li puga donar el remei adequat per guarir-la. 
L'activitat no té una altra finalitat que la de passar una bona estona, desdramatitzar les errades i jugar amb les paraules. No té una finalitat didàctica (almenys directament) ni serà avaluada, ni sé quines competències desenvolupa ( més d'una segur, però no m'he parat a pensar-ho), ni m'he plantejat un altre objectiu que el de divertir-se amb les paraules, però, no és aquesta suficient justificació??

I en primicia per al bloc us ensenye la que serà la propera paraula malalta. 

TAUELA

Què et sembla? Quina podria ser la definició? Si selecciones el paràgraf de baix veuràs la meua definició, però m'agradaria molt conèixer les vostres. 

Es tracta d'una taula vella, anciana. És la taula que tenen totes les IAIES per posar les fotos dels néts. Com que té tants anys pateix de colesterol, artritis, reuma, i un fum de les malaties típiques d'objectes amb molts anys. És tan vella que no se'n recorda si és una taula o  una cadira, del que sí està segura és de que té néts, i que per tant és una IAIA.